Imprimir aquesta pàgina
Diumenge, 11 Juny 2017 11:35

XVII Congrés Internacional sobre el patrimoni Geològic i Miner

Almadén, 21 i 24 de setembre.

Els propers 21 i 24 de setembre tindrà lloc a Almaden el  XVII Congrés Internacional sobre el patrimoni Geològic i Miner alhora que la XXI Sessió científica de la SEDPGYM.

Us trasncrivim la presentació i us adjuntem al peu el díptic.

"

PRESENTACIÓ.

La història minera del districte miner d'Almadén es va gestar quan la naturalesa va crear en les seves entranyes (fa uns 430 milions d'anys) el major jaciment de mercuri conegut fins a la data en el món. El seu interès geològic és tal que apareix inclòs en l'annex de contextos geològics d'Espanya de rellevància mundial nomenats de la Llei 33/2015, de 21 de setembre, per la qual es modifica la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni natural i de la Biodiversitat. A més en l'inventari espanyol de Llocs d'Interès Geològic de rellevància internacional, projecte GEOSITES, s'inclouen en aquesta regió nou llocs.
Tot aquest ric patrimoni geològic va atreure als seus primers pobladors entorn del 3500-2550 aC, (Calcolític) i des de llavors Almadén ha tingut un especial interès pels seus jaciments de cinabri que van ser explotats per romans, visigots, àrabs i cristians fins als nostres dies ( 2003). S'estima que de la mina d'Almadén s'ha extret, aproximadament, la tercera part del mercuri consumit per la Humanitat.
Les mines d'Almadén van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el dia 30 de juny de l'any 2012, i una de les raons fonamentals per a la seva inclusió en la llista de Patrimoni Mundial ha estat la rellevància que van tenir aquestes per a la producció d'un els majors intercanvis, d'influències considerables, en els àmbits de la tecnologia, l'arquitectura minera i la creació de paisatges miners.
Avui el Parc Miner d'Almadén, la Plaça de Bous, l'Hospital de Miner de Sant Rafael, la Casa Acadèmia de Mines i el Conjunt Històric de l'Escola d'Enginyeria Minera i Industrial d'Almadén, són testimonis vius d'aquest esplendorós passat, espai on es donen cita antiguitat i modernitat en el coneixement del Patrimoni Miner Industrial i en l'estudi de la peculiar geologia d'un jaciment de mercuri únic, sent un lloc especial en el món per parlar i discutir sobre Patrimoni Geològic i Miner, d'aquí que la Societat espanyola per a la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner (SEDPGYM) torni a Almadén per organitzar el seu XVII Congrés Internacional després de vint anys d'haver organitzat en aquesta ciutat la seva primera sessió científica a l'octubre de l'any 1996.
Un cop més la SEDPGYM convoca aquest congrés per als seus socis i tots aquells interessats en l'estudi, recuperació, conservació i difusió del Patrimoni Geològic i Miner en un moment crucial, a causa fonamentalment als canvis que s'estan donant en la societat en general i que ens obliga d'alguna manera a buscar respostes i solucions a aquests canvis que s'adaptin a les noves demandes, així com en l'aprofundiment de la sostenibilitat ambiental, el paisatge miner i totes aquelles normes i recomanacions nacionals i internacionals que puguin crear no només els fonaments , sinó la realitat d'establir un marc comú sobre la recuperació i conservació d'aquest patrimoni cultural.
El marc d'aquest congrés es presenta com un fòrum de debat, d'intercanvi d'experiències i coneixements, que vol sortir de l'àmbit acadèmic per arribar a la societat, fent-la a aquesta còmplice del futur del patrimoni geològic i miner, ja que és una de les peces clau per ancorar el seu futur i entendre el desenvolupament d'una comunitat que avança cap al progrés.

"

En aquest congrés s'homenatjarà  el nostre amic sr. Josep Maria Mata i Perelló per la seva trajectoria i defensa del patrimoni geològic i miner.

Consulteu el programa adjunt, horaris, dades d'hostatgeria i trasllat i la forma d'inscripció al mateix.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.